A kreatív intelligencia (CQ) felszabadítása a szemléletváltás és az innovációs képességünk kiteljesítése érdekében

#szemléletváltás #szemlélet #kreatív #kreatívintelligencia #lehetetlen #lehetőség #rugalmasság #komplexitás #innovatív #designgondolkodás #jelenlét

Innovatív képességünket és kreatív problémamegoldásunkat nagymértékben meghatározza, hogy miként állunk hozzá egy témához, milyen megközelítéssel. A világjárvány által megdőlt világviszonyok, az új helyzet globális összetettsége, a komplexitás kezelése egyre inkább kreatív megközelítést, a megújulás rugalmas képességét igényli üzleti és magánéletünkben, valamint kapcsolatainkban.

Kreatív szemléletváltás

Amikor az első előadásomra, majd a műhelyemre készültem, a fenti címmel, magam sem gondoltam volna, hogy viszonylag hamar élesben, „3D-ben” kell tesztelnünk a „Lehetetlenről gondolkodás” c. projektet. 2020-ban bebizonyosodott, hogy a kreatív intelligencia és az innovatív megközelítés erősítése, rugalmas alkalmazkodóképességgel fűszerezve, a túlélés kulcsa lehet. A legjobb hír pedig, az hogy, Kreatív Intelligenciánk, a CQ, mely szerintem legjelentősebb belső erőforrásunk FEJLESZTHETŐ!

A nemrég még elképzelhetetlennek tűnő szokatlan globális szintű változások, a komplexitás kezelését és kreatív szemléletváltást igényelnek. Mindezt a folyamatot, pozitív transzformációként megközelítve, előremutató változások generátoraként is tekinthetjük. Van, amit végleg félre kell tennünk és nem vihetjük át a jövőbe. A nyomás arra késztet, hogy gyorsan reagáljunk, kreatívan alakítsunk ki olyan új életszemléletet, megoldó és megküzdési stratégiákat, amelyekre még nem volt példa. A rugalmas alkalmazkodóképesség már készségszinten kell működjön az üzlet, a vezetés, a munkánk, személyes küldetésünk és magánéletünk terén egyaránt. Az extrém kihívások terepén a rugalmasság, a reziliencia azonban nem elég. Gyakran merően más, friss perspektívából kell magunkra vagy üzleti működésünkre tekinteni ahhoz, hogy kilépjünk a robotpilóta módon működő megoldó üzemmódból.

Az egyéni szemléletváltás igényét gyakran emlegetjük, viszont cseppet sem könnyű megvalósítani. Miért? A kellő idő és energiabefektetésen túl kell valami olyan extra motiváció ami átlendít a holtponton vagy éppen kimozdít először a mentális komfortzónából. Igen, hiszem hogy a lényeg a mentális komfortzónában dől el, akkor is ha tandemugrásra készülünk a repülőből. A fizikai komfortzónát, amit lassan már egyre közhelyesebb átlépni, mindíg egy mentális döntési helyzet előz meg.

Hogyan tudjuk tudatosan elősegíteni, irányítani a szemléletváltást mit folyamatot? Ráadásul hogyan tehetjük meg ezt a legkreatívabb, frappánsabb módon? Strukturált kreatív megoldásokkal! Ugye milyen egyszerűen hangzik? Miként lehetünk és valójában lehetünk egy egyszerre tudatosak, strukturáltak és kreatívak?  Természetesen igen a válaszom. először is folyamatként tekintve a változásra, ledöntve olyan tabukat ami egyébként a kreativitást is övezi. Mint tudjuk a legtöbb világraszóló találmány, felfedezés sem egy pillanat műve volt. Az AHA pillanat mitosza remekül hangzik, de a valóságban a felfedezést Einstein életében is egy folyamatos agyalás hívta életre, az alma lehullásának pillanata pedig a szikra volt. Szemléletváltó utunkon elindulva leginkább magunkon, a rugalmasságunk kiterjesztésén dolgozhatunk. (nem egy üzleti modellen) Tesztelhetjük friss megközelítésünket, egy hétköznapi rutin problémamegoldásban. “Free your mind” engedd szabadjára az elméd vagy “Think outside the box”, gondolkodj a sémán túl, hangzik a jól ismert recept. Elménk korlátok alól felszabadult csapongó szárnyalása, azonban egyszerűsítéssel kezdődik. Te mikor mertél utoljára a lehetetlenről gondolkodni, akár álmodozni? Mikor néztél rá utoljára a dilemmád valódi, lecsupaszított gyökerére, a megoldás megszállott keresésének közepette?

Az egyszerűen TÖKÉLETES probléma?

Az egyszerűsítés leginkább a jól megfogalmazott kérdéssel indul. Amikor a megoldást keressük, leginkább a problémát kell magas szinten definiálnunk, vagyis a “tökéletes problémát” keresnünk. Elsőre igen furcsán hangzik, hogyan lehet egy probléma tökéletes. Gondolatmenetünkben ugyanúgy egyszerűsítenünk kell és látszólag egyet visszalépnünk akár egy design folyamat kezdetén. A Design Thinking módszertana, tökéletesen képezi le a designer tervezői folyamatát, üzleti kihívások, a szolgáltatás fejlesztés területén. Kereshetjük, és megrajzolhatjuk a tökéletes problémát a termék, szolgáltatásfejlesztés vagy éppen a saját életünk hétköznapi kihívásaiban is. Ha ezzel a csavarral indítunk, nagyobb valószínűséggel oldjuk meg kreatívan, vagyis egyedi összefüggéseket felfedezve, célzottan az aktuális dilemmánkat. Az aktuális dilemma, aktuális megoldása pedig gyakran ott van előttünk. Megláthatjuk, ha képesek vagyunk fókuszáltan a jelenben értelmezni, minősítés nélkül a problémát. Itt pedig elérkeztem kedvenc témámhoz, a tudatosságunk kiterjesztéséhez a jelenben. A Mindfulness, a tudatos jelenlét gyakorlása, a jelenléten alapuló, úgynevezett “presence based” technikák már egy következő gondolatmenet része.

A fenti elvek mentén nagy valószínűséggel képesek leszünk a kreatív típusú szemléletváltásra és egyben felkarolni a Kreatív intelligenciánkat! A lehetőséget, a kihívást látni nehéz helyzetekben is, a lehetetlenből a legizgalmasabb lehetséges felé haladni! Tehát a receptem röviden, legyünk jelen életünk döntési pontjain, adjunk magunknak felhatalmazást kilépni a sémából, feltenni a megfelelő kérdést az evidensnek tűnő döntési helyzetben is és bátran gondolkodjunk el a lehetetlenről!

Varga Sylvia, designer, kreatív messenger