kreatív gazdaság

A kreativitás világnapja

varga sylvia

A kultúrális és kreatív iparágak, a kreatív gazdaság elismerése, 2021, április 21.

#WCID #kreativitás #innováció #kreatívgazdaság #világnap #ensz

Az Egyesült Nemzetek Szervezete április 21-ét a kreativitás és innováció világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a kreativitás és az innováció szerepére az emberi fejlődés minden vonatkozásában.

A kreativitás gazdagít, az alkotó folyamat garantáltan működésünket erősítő mentális energiabomba. Azonban itt volt az ideje, hogy a kreativitás és innováció valódi gazdasági erejét elismerjük és ünnepeljük. “A kreativitás az, ami felpörgeti a világot. Csak nézz körül- Minden a kreatív elmék terméke, azoké, akik másként gondolkodnak, megkérdőjelezik a normákat, kockázatot vállalnak és tanulnak a próbálkozásokból. Bármi, amit teszel, lehet egy bátor, kreatív lépés!”

Az innováció elengedhetetlen a nemzetek gazdasági potenciáljának kiaknázásához.

“Az innovatív működés egyéni és csoportszinten egyaránt a nemzetek igazi gazdagságává vált a 21. században” – derül ki a Creative Economy Report különszámából. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 2021-et a fenntartható fejlődés kreatív gazdaságának nemzetközi éveként jelzi.

A kreatív gazdaság – a világgazdaság rendkívül átalakuló ágazata a jövedelemtermelés, a munkahelyteremtés és az exportbevételek szempontjából. A kultúra a fenntartható fejlődés alapvető eleme, és az identitás, az innováció és a kreativitás forrása az egyén és a közösség számára. Ugyanakkor a kreativitás és a kultúra jelentős nem pénzbeli értékkel bír, amely hozzájárul a befogadó társadalmi fejlődéshez, a népek közötti párbeszédhez és megértéshez. A kreatív gazdaság – magában foglalja az audiovizuális termékeket, a dizájnt, az új médiát, az előadóművészetet, a kiadást és a vizuális művészetet.

Kreativitás és innováció a problémamegoldásban

Lehet, hogy a kreativitásnak nincs egyetemes értelmezése. A koncepció nyitott az értelmezésre a művészi kifejezéstől a problémamegoldásig a gazdasági, társadalmi és fenntartható fejlődés összefüggésében. Ezért az Egyesült Nemzetek Szervezete április 21-ét a kreativitás és innováció világnapjává nyilvánította, hogy felhívja a figyelmet a kreativitás és az innováció szerepére az emberi fejlődés minden vonatkozásában.

Nemzetek gazdagsága

A kreativitás és az innováció egyéni és csoportszinten egyaránt a nemzetek igazi gazdagságává vált a 21. században – derül ki a Creative Economy Report ” A helyi fejlődési utak szélesítése ” című különkiadásából, amelyet az Egyesült Államok közösen publikált. A Nemzetek Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) és az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) az ENSZ Dél-Dél Együttműködési Irodáján (UNOSSC) keresztül.

Egy évnyi pandémia okozta bezárkózás után nem is lehetne jobb alkalom a kreatív gazdaság megbecsülésére. Az Egyesült Nemzetek Szervezete éppen ezt teszi, mivel 2021-et a fenntartható fejlődés kreatív gazdaságának nemzetközi évének tartja . Az UNCTAD , valamint az UNESCO , a WIPO , az UNIDO , a WTO fogja irányítani az év éves ünnepeit és megfigyeléseit.

Isabelle Durant, az UNCTAD megbízott főtitkára szerint az állásfoglalás időszerű volt. „A kreatív iparágak kulcsfontosságúak a fenntartható fejlődés menetrendje szempontjából . Ösztönzik az innovációt és a diverzifikációt, fontos tényezői a virágzó szolgáltatási szektornak, támogatják a vállalkozói szellemet, és hozzájárulnak a kulturális sokszínűséghez” – mondta.

Kreativitás és kultúra

A kreatív gazdaság – amely magában foglalja az audiovizuális termékeket, a dizájnt, az új médiát, az előadóművészetet, a kiadót és a vizuális művészetet – a világgazdaság rendkívül átalakuló ágazata a jövedelemtermelés, a munkahelyteremtés és az exportbevételek szempontjából. A kultúra a fenntartható fejlődés alapvető eleme, és az identitás, az innováció és a kreativitás forrása az egyén és a közösség számára. Ugyanakkor a kreativitás és a kultúra jelentős nem pénzbeli értékkel bír, amely hozzájárul a befogadó társadalmi fejlődéshez, a népek közötti párbeszédhez és megértéshez.

Gazdasági növekedési stratégiák

Az UNESCO kultúráról és fenntartható fejlődésről szóló jelentése szerint a kulturális és kreatív iparágaknak a gazdasági növekedési stratégiák részét kell képezniük. Ezek az iparágak a világgazdaság legdinamikusabb ágazatai közé tartoznak, 2,25 milliárd dollár bevételt és 29,5 millió munkahelyet termelnek világszerte. Ennek szellemében az országok kihasználják a piac gyorsan növekvő területeinek lehetőségeit a gazdasági megtérülés és a szegénység enyhítése érdekében.

Új lendület

A #WCID-n a világ felkérést kap, hogy fogadja el azt a gondolatot, hogy az innováció elengedhetetlen a nemzetek gazdasági potenciáljának kiaknázásához. Az innováció, a kreativitás és a tömeges vállalkozói szemlélet új lendületet adhat a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez . Mindenki számára kiterjesztheti a lehetőségeket, beleértve a nőket  és a fiatalokat is . Megoldást nyújthat a legsürgetőbb problémákra, például a szegénység felszámolására és az éhezés megszüntetésére .

Ha érdekelnek Terman Termeszei és a világ leghosszabb longitudinális kutatása, olvass tovább következő blogbejegyzésünkben, melynek címe: Terman termeszei

Források: