Kutatás tönténet, géniusz, zsenialitás

A géniusz felfedezésének kezdetei

kutatás történet, zseni, géniusz

A zsenialitás, a géniusz megismerésének és felfedezésének kezdetei. Rövid történeti áttekintés, meglepő hipotézisekkel.

#zseni #géniusz #őrült #kreativitás #intelligencia #kutatás #történelem

 

 A zsenialitás megismerésének első lépései leginkább az őrültséggel való összefüggéseket boncolgatták. A géniusz beazonosításának meglepő eszközei és elgondolásai voltak évszázadokkal ezelőtt.

A kiemelkedő képességeket, a zsenialitást az ókorban, a mai árnyalt kifejezéssel élve, a “mentális zavarral” fűzték össze. Az őrült zseni archetípusa az ókorig nyúlik vissza, amikor Arisztotelész megjegyezte: „Akik a filozófiában, politikában, költészetben és művészetekben kiemelkedőek voltak, mind hajlamosak voltak a melankóliára.” Ez a minta visszatérő téma Shakespeare drámáiban is, például amikor Thészeusz a Szentivánéji álom című művében megjegyzi: „Az őrült, a szerető és a költő / a képzelet összessége.”

Cesare Lombroso olasz orvos 1891-es, The Man of Genius című könyvében leírt első kutatási kísérletei leginkább anekdotikusak voltak.  Részletes leírást adott a zsenialitáshoz kapcsolódó tulajdonságokról – balkezességről, cölibátusról, dadogásról, koraérettségről és természetesen neurózisról és pszichózisról. Számos kreatív személyhez kapcsolta az előbbieket, köztük Jean-Jacques Rousseau-hoz, Sir Isaac Newtonhoz, Arthur Schopenhauerhez, Jonathan Swifthez, Charles Darwinhoz, Lord Byronhoz, Charles Baudelaire-hez és Robert Schumannhoz. Lombroso az őrültség és a zsenialitás különféle okairól elmélkedett, az öröklődéstől az urbanizáción át az éghajlaton át a holdfázisokig. Szoros összefüggést látott a zsenialitás és a degeneráltság között, és ráadásként azt állította, hogy mindkettő örökletes.

Francis Galton, Charles Darwin unokatestvére már sokkal szigorúbban közelítette meg a témát. 1869-ben megjelent, Hereditary Genius című könyvében Galton gondos dokumentációt használt – többek között olyan részletes családfákat, amelyek a Bach-ok több mint 20 jeles zenészét, a Bronte-ék három jeles íróját tartalmazta. Ő volt az első, aki alaposan megvizsgálta a természet és a táplálék relatív hozzájárulását a zsenialitás fejlődéséhez.

 

Ahogy a kutatási módszertan az idő múlásával javult, támogatást nyert az a gondolat, hogy a zsenialitás örökletes lehet. Havelock Ellis angol orvos 1904-es British Geniusról szóló tanulmányához kétszer is áttekintette a The Dictionary of National Biography 66 kötetét. Első áttekintésében olyan személyeket azonosított, akiknek bejegyzései három oldalasak vagy hosszabbak voltak. Második áttekintésében kizárta azokat, akik „nem mutattak ki magas intellektuális képességeket”, és hozzáadta azokat, akiknek rövidebb volt a bejegyzése, de bizonyítékot mutattak „magas szintű intellektuális képességeikről”. A végső listája 1030 személyt tartalmazott, akik közül csak 55 volt nő. Lombrosohoz hasonlóan ő is azt vizsgálta, hogy az öröklődés, az általános egészségi állapot, a társadalmi osztály és más tényezők hogyan járulhattak hozzá alanyai intellektuális megkülönböztetéséhez.

Bár Ellis megközelítése találékony volt, mintája korlátozott volt, mivel az alanyok viszonylag híresek voltak, de nem feltétlenül nagyon kreatívak. Azt találta, hogy a teljes, 1030 fős mintájának 8,2 százaléka szenvedett melankóliától és 4,2 százaléka őrültségtől. Mivel a The Dictionary of National Biography szerzőitől származó történelmi adatokra támaszkodott, nem pedig közvetlen kapcsolatfelvételre, számai valószínűleg alábecsülték a mentális betegségek előfordulását a mintájában.

A zseniális, a géniusz, a pszichológiában a rendkívüli intellektuális erővel rendelkező személyt jelöli. A zseni definíciói az intelligencia hányadosában, IQ, az 1900-as évek elejéről származó kutatásokon alapulnak. 1916-ban az amerikai pszichológus Lewis M. Terman a „potenciális zseni” IQ-ját 140-re vagy afelettire állította be, ezt a szintet körülbelül 250 emberből 1 mutatta ki. Leta Hollingworth amerikai pszichológus, aki a zsenialitás természetét és táplálását tanulmányozta, 180-as IQ-t javasolt küszöbként – ezt a szintet, legalábbis elméletileg, minden kétmillió emberből csak egy éri el. Ezen a területen végzett munkái posztumusz jelentek meg Children Above 180 IQ címmel, Stanford-Binet: Origin and Development (1942).

1916-ban a stanfordi pszichológiai tanszék tagjaként Terman kidolgozta Amerika első IQ-tesztjét, Alfred Binet francia pszichológus által kifejlesztett változatból. Ez a Stanford-Binet Intelligence Scales néven ismert teszt hozzájárult az Alfa Hadsereg kifejlesztéséhez, amely vizsgálatot az amerikai hadsereg használt az első világháborúban, hogy átvizsgálja az újoncokat, értékelje őket a munkavégzésükben és meghatározza, hogy méltók-e a tiszti státuszra.

Később Terman, azt a küldetést tűzte ki maga elé, hogy olyan kutatást végezzen, mint még senki korábban.Terman azzal kezdte, hogy megtalálta az 1000 legokosabb diákot Kaliforniában a harmadik és nyolcadik osztály között az IQ-val mérve. Hosszas tesztelés és keresés után Terman 856 fiúból és 672 lányból álló végső mintát gyűjtött össze. A gyerekek „Termeszek” néven váltak ismertté. Terman és csapata szinte minden elképzelhető módon tesztelni kezdte a gyerekeket. Nyomon követték az IQ-jukat, elemezték, hogy az egyes tanulók hány könyve van az otthonukban, felvették a kórtörténetüket, és így tovább. De ez csak a kezdet volt.                        

Ha érdekelnek Terman Termeszei és a világ leghosszabb longitudinális kutatása, olvass tovább következő blogbejegyzésünkben, melynek címe: Terman termeszei

Források alapján a bejegyzés szerzője: Varga Sylvia

  • lewis terman: genetic studies of genius
  • nancy c. andreasen: secrets of the creative brain
  • sciens direct: low base rates and a high iq selection threshold prevented terman from identifying future nobelists