flow, mindfulness

Flow és mindfulness

Tudatosan tudatosnak lenni vagy tudatosan cselekedni és áramolni?  FLOW és Mindfulness, avagy a tudatosság tudatosítása.

Hogyan kapcsolódnak ezek a trendi témák egymáshoz? Tegyünk egy kis rendet, nézzünk rá röviden az összefüggésekre. A Flow állapotban tudatosan jelen vagyunk a pillanatban vagy csak “áramlunk” és elveszünk a folyamatban?

Akik ismernek, tudják, hogy az előbbi témák összefüggéseinek boncolgatása lételemem.  Most azoknak, szolgálok egy rövidke áttekintéssel, akik szeretnének a felszínes tudatosság hangzatos madárcsicsergős talaján, picit mélyebbre ásni. A Mindfulness, a tudatos vagy éber jelenlét gyakorlásáról egyre többet hallunk, jómagam is írogatok 2008 óta. “Mindful living, eating, slow life” olyan aktuálisan jól csengő trendek, amelyek mögött mind az aktuális valóságunk, életünk és akár ételünk tudatosabb, mélyebb és ítélkezésmentes megélése, felszabadító élménye áll. Sokan a mindfulness meditációra fókuszálnak vagy abból indulnak ki. A fejlesztő és önsegítő programok témája jó ideje kiemeli a teljes jelenlét jelentőségét. A megközelítés persze nem új, sőt több ezer éves múltra tekint vissza.

Mindfulness és Flow?

Míg a FLOW, Csíkszentmihályi  professzor által kutatott és alkotott kifejezés, határozottan része a Tudatos jelenlétnek, fontos megjegyezni, hogy a  Mindfulness, a  tudatos jelenlét gyakorlása nem egyenlő a Flow, az áramlás állapottal. Nem meglepő, hogy például a kézműves és alkotó tevékenységek során, sokan jutnak el a vágyott Flow állapotba, megtapasztalva, annak szellemi és fiziológiai előnyeit. Bizonyára hallottuk már olyat, hogy „Flow-ban vagyok”, kérlek ne zavarj..

A Flow állapotában, az egyén tudatos a cselekedeteit illetően, de nem tudatos a tudatosságát tekintve. 

Hogyan??  A Mindfulness vagy Tudatos jelenlét nem egy adott állapot elérésének tekinthető, hanem annak szándékos tudatosítását, ami jelen van, amiben jelen vagyunk! Leginkább a tudatosság tudatosításaként értelmezhető

Zuhanyzástól a hálószobáig? A jelen éber megélésének értékes lehetősége a hétköznapokban

A mindfulness gyakorlásáról gyakran írtam, de talán nem lehet eleget. Ez egy életforma, egy szemlélet. Vannak akik, még mindíg spirit hóborttal vagy az MBSR, stresszkezelést támogató nyolc hetes kurzusával vagy a meditációs technikával azonosítják. Valójában egy évezredes ősi tudás, egy olyan belső önsegítő eszköz, mely mindannyiunk rendelkezésére áll. Az éberség  gyakorlása,  egy folyamat része, nem végcélja.  Folyamatos gyakorlásával megtanulhatjuk, „józan ésszel” irányítani a tudatunkat. Napjainkban már a korszerű integrál szemléletű orvoslás ideális eszköze is, a szenvedés könnyítése és a kezelések hatékonyságának növelése. Szerencsére hazánkban is alkalmazzák, például arra nyitott, daganatos betegek támogatására profi szakemberek. A tengerentúlon azonban, jó ideje a tengerészgyalogosok vagy éppen a wall street cápáinak oktatott stresszkezelést és fókuszálást támogató eszköz. Nagyvállalatok között is számos cég alkalmazza a “well being” koncepció részeként, általános jól létet segítő szemléletét.

Természetesen mindannyian átélünk éber pillanatokat, de ahhoz, hogy ezt fenntartsuk, nagyon sok gyakorlásra van szükség. Ezért javasolom minden esetben, hogy a hétköznapjainkba építsünk be egyre több éberséget erősítő elemet. Miért ne gyakorolhatnánk a tudatos jelenlétet egy séta vagy a zuhanyzás közben? Az étkezés vagy éppen kertészkedés közben. Ha tudatosan egyre több általános tevékenységünkre irányítjuk a figyelmünket, tehát éberen megéljük ezeket a pillanatokat, az életünk sokkal árnyaltabb és gazdagabb lesz. Nem tabu már, hogy a szexuális életünk, a szürke ötven árnyalata is sokkal színesebb, élménytelibb, mélyebb lehet ha képesek vagyunk a partnerünkre hangolódva, teljes lényünkkel jelen lenni. Paradoxonnak tünhet első hallásra, de az elménk tudatos uralma lehet, a minőségibb élvezet megéléséhez. Szakértők szerint az odafigyelő, éber figyelem előnyei a szexuális életben, jóval túlmutatnak a hálószobán mivel egyértelműen, hosszútávon javítja a párkapcsolati elégedettséget. Ez persze már egy következő, lehet sokak számára izgalmasabb blogtémánk.

Az éberséget, tudatos jelenlétet támogató egyszerű gyakorlatok hétköznapokba való integrálása, hatalmas változásokat hozhatnak el életünkbe. A siker origója a gyakorlásból a személyiségünkhöz, habitusunkhoz illeszthető egyszerű rávezető módszer megtalálásából ered. Majd a hétköznapok szintjén szokásokba épüléséből. Lassan 13 éve gyakorolom, számos iskolában és “gurutól” volt lehetőségen tanulni a nagyvilágban az éberség gyakorlását és terápiás hatását illetően. Igyekszem folyamatosan képezni magam, segítőként, mindful coachként is, bár őszintén kérdéseket vet fel, ha azt olvasom, hogy „már 2 éve meditálok, elvégeztem xx kurzust és most lelkesen tanítom a Mindfulnesst”.  A mindfulness egy életforma, egy szemlélet. Tanításunk sikeressége és elkötelezettségünk persze nem egy online letölthető képzésen vagy 8 hetes kurzuson múlik. Sokkal inkább azon, mennyire vagyunk képesek behozni az életünk apró mozzanataiba a tudatosságunkat.  A valós mély megélésünk, tapasztalásaink birtokában lehetünk csak tanítók bármely témában. Ugyanez igaz persze, bármely más önsegítő eszközre vagy tréningen megszerzett tudásra.

Valljuk be, kezdetben nem egyszerű meditálni, a fókuszunkat, a gondolatainkat megzabolázni vagy egyszerűen csak koncentráltnak lenni egy kihívásokkal teli időszakban. Sokan tévesen azt gondolják, hogy ki kell üríteni az elménket, de szerencsére erről szó sincs. Le kell csendesíteni a hangos, csapongó belső monológot és lenyugtatni az elmét. Mindez szintén csak tudatosan történhet, annak tudatosításával, hogy egy teljesen természetes folyamat része, az hogy a gondolatok jönnek és mennek. Akár a felhők az égen felettünk szépen elhaladnak és előbukkan a csodás, tiszta kék égbolt. Hosszú évek gyakorlása vezethet a fókuszolás vagy a meditáció magasabb szintű műveléséhez. A jó hír azonban, hogy bárki éberen, tudatosan „jelen lehet” a saját életében, ehhez egyáltalán nem feltétel, a meditáció professzionális művelése. Egyszerűen szólva, légy otthon a testedben, légy jelen az életedben, az adott pillanatban. Tedd magadévá a legnaívabb, de örök érvényű üzenetet, Micimackótól: Nyáron nyaralok és télen telelek! A mutitasking nagyon hasznos és lassan nélkülözhetetlen tulajdonság, de fárasztó és sok energiába kerül az elménknek. Tehát, ha rövid időre is, de engedd meg magadnak hogy 100%-al jelen légy az adott folyamatodban. Így megadod a lehetőséget, hogy bármely tevékenységben kihozd magadból a legjobb teljesítményt és kapcsolódj a kreatív forrásodhoz. Amikor kapcsolódtál, az extra, járulékos jutalom is nagyobb eséllyel talál Rád, ez pedig a “tökéletes élmény”, a Flow!

  • Mindfulness a gyakorlatban, hogyan hozzunk éberséget a hétköznapok tevékenységeibe
  • Találd meg a kreatív forrásod
  • Éber önirányítás, az évezredes keleti bölcsesség