kilépés az aktuális valóságunkból?

Kreatív kalandok

 A hétköznapi alkotó tevékenységek felszabadító élményének magyarázatát értelmezve, könnyen felismermerhetjük: A lényeg  nem az, hogy kiállítótermeket vagy koncerttermeket töltsünk meg alkotásainkkal, hanem az hogy az aktuális valóságunkból kilépve, megéljük az alkotás nagybetűs élményét! Mert az alkotás gazdagít! Lélekben biztosan.

#kézműves #alkotás #flow #művészetterápia #elme #valóság #kreatív

 

ALKOTÁS és művészet, mint terápia a hétköznapokban

Van egy jó hírünk, sőt csak jó van! Gyakorlatilag bármelyik alkotó tevékenység lehet terápiás hatású, ráadásul egy cseppet sem számít, hogy mennyire érezzük magunkat tehetségesnek vagy éppen tehetségtelennek. Meglehet, valaki alig boldogul a billentyűk erdejében vagy még nehézkesen formálódik az agyag az ujjai között, mégis a 21. század Mozartjának vagy Rodinjének képzeli magát. Ezzel semmi gond, nincs jelentősége a folyamat szempontjából! Garantáltan, csak előnyünk származhat a kreatív, alkotó tevékenységből.

Kreatív karantén kalandok? Amikor kiolvastad, megsütötted, átrendezted, és úgy érzed, valami nagyon más típusú töltődés hiányzik.. Vagy éppen túl sok. Nyomasztóan sok, ami Rád nehezedik, mert maximalista vagy és folyamatosan produktív szeretnél lenni, minden nap hasznos és aktív karanténlakó. Bármerre nézel, mindenhonnan az átfestettük, elvetettük, „véghezvittük” típusú önigazoló siker-posztok zúdulnak Rád a virtuális közösségben. Mi lehet a mentőöv? Mi az ami kiszabadít, saját és környezetünk elvárásai valamint a digitális stressz okozta terhek alól? Természetesen az ALKOTÁS. Ezt a rövid bejegyzést, a pandémia első megrázó hulláma idején jegyeztem le, de az alkotás terápiás hatásának aktualitása természetesen túlmutat az időszakon.

Számos kutatás támasztja alá az alkotó tevékenységek terápiás hatását. Az Egészségügyi Világszervezet 2019-es jelentése megállapította, hogy a művészeti tevékenységek segítenek megbirkózni az érzelmeinkkel, szabályozni azokat és csökkenthetik a magány érzését! Az American Journal of Public Health 2010-ben közzétett, a művészettel és az egészséggel kapcsolatos tanulmánya rámutat, hogy a művészi tevékenység bármely formájának rendszeres gyakorlása, pozitívan hat a közérzetre, önértékelésre, enyhíti a szorongás és a depresszió tüneteit és egyértelműen csökkenti a stresszt.

A művészi alkotó tevékenység során kiléphetünk az aktuális valóságunkból. Ráadásként a „menekülés” is egyfajta terápia, a művészet terápiás hatásán túl. Amikor „a szív, az elme és a test bármilyen kombinációjában mélyebb szinten kapcsolódik, akkor olyan állapotba kerülünk, amely túlmutat az aktuális valóságon” – mondja Karen Koenig, pszichoterapeuta. Ez a kaland, egyfajta menekülés, nagyon hasznos lehet bárki számára, a karantén idején is, amikor egyre nyomasztóbb, a négy fal közötti bezártság. Tegyük oda magunkat, adjuk bele szívünket, lelkünket egy kreatív aktivitásba! Ugorunk fejest az alkotásba, egyszerűen csak a móka kedvéért. Ez a kaland segíthet picit újrakalibrálódni és felszabadultabban létezni!

Body & Mind? Az alkotás remekül reprezentálja, az elme és test, „body&mind” működésének kapcsolódását, azt, ahogyan támogatja az idegrendszer szabályozását. Amikor rajzolunk, akkor a testünket a ceruza irányítására, az elménket pedig a kéz mozgásának irányításárára használjuk. A fókuszált, irányított mozgás hozzájárul az idegrendszerünk paraszimpatikus szárnyának aktiválásához, amely nyugtató jeleket küld az agyban és a testben. Ezért érezhetjük nyugodtabbnak, fókuszáltnak magunkat, amikor egy képet festünk, vagy egy gitár akkordra koncentrálunk.

A mentőöv? Mindenkinek hasznos, ha van egy egyéni megküzdési „készlete”, mely lenyugtatja az idegrendszerét a kritikus időszakban. Természetesen remek mentőövek lehetnek egy viharosabb időszakban, a művészetterápia alap eszközei. Ilyen például a mostanában divatos kifestő album színezgetése esténként lefekvés előtt, ha valaki nem akar egyből egy olajfestménnyel kezdeni, ilyen lehet a kollázs készítés, kavicsfestés, ami egyszerűen kivitelezhető és még kedves üzeneteket is küldhetünk vele. A mini zen kertek rendezgetése vagy a szintén trendi horgolás, amikor egyedi mintákat is megalkothatunk. A férfias kézműves „játékok” között vannak tradicionális alkotó tevékenységek, mint a fafaragás, bőrözés, asztalos munkák, melyek a természetes anyagok megmunkálásával, formálásával még közelebb visznek az ősi mintáinkhoz. Gondolnánk, hogy az anglikán országokban már az első világháború után, kosárfonásra fogták a hazatérő katonákat? Nagyon tudatosan. A divatosan poszttraumás stresszként (PTSD) emlegetett tüneteknek remek ellenszere a kézműves tevékenység és az a bizonyos “Flow” állapot, amikor belefeledkezünk az alkotó tevékenységünkbe.

Az alkotó tér megnyugtató, csendes, elfogadó légköre lehetővé teszi számunkra, hogy feloldódjunk és kifejezzük, amit érzünk. A művészet eszközei, akár a kreatív írás, a muzsika olyan megnyilvánulási lehetőségek, melyek időszakosan is segítségünkre lehetnek. Támogatnak abban, hogy olyan érzéseket is felszínre hozzunk, amire nem találunk vagy nem is keresünk szavakat. Egyfajta csatorna lehet, olyan üzenetek kifejezésére, amit egy adott pillanatban nem tudunk elég hatékonyan verbalizálni.

Természetesen sokat segíthet a művészetterapeuta által irányított csoport vagy egyéni foglalkozás, egy kritikus élethelyzetben gyermek vagy felnőttkorban.  Hogyan? Ilyenkor a képzőművészetet, a meséket, a szépirodalmi, zenei műveket egyaránt segítségül hívhatják a segítő szakemberek. Úgynevezett integrált kifejezésterápiás eszközökkel dolgozva, életünk sok területén kaphatunk támogatást. A mozgásművészet, mint terápiás hatású kapaszkodó szintén izgalmas terület. Persze az alkotó energiáink felébresztése nem csak művészeti tevékenység által történhet, de mégis az egyik leghatásosabb örömteli, önkifejező eszköz évezredek óta.

A tudatosan működő, ön-irányított személyek pedig gyakran ráéreznek, arra a kreatív művészi kalandra, ami kiszabadítja őket a hétköznapok terhei alól. Számos olyan alkotó tevékenység van, amit akár művészi szintre is emelhetünk csoportban vagy profi youtoube videók által. A lényeg természetesen nem az, hogy kiállítótermeket vagy koncerttermeket töltsünk meg alkotásainkkal, hanem az hogy az aktuális valóságunkból kilépve, megéljük az alkotás nagybetűs élményét! Mert az alkotás gazdagít! Lélekben biztosan. Mindenki személyiségéhez, kézügyességéhez vagy érdeklődéséhez szabva megtalálhatja az őt “újrakalibráló” és felszabadító elfoglaltságot. Jó böngészést és Hajrááá!!

szerző: Varga Sylvia/ CreatiCity Intézet/ Wanderlee Magyarország

Gondoltam címszavakban, csokorba szedek néhány olyan alkotó kézműves tevékenységet és tárgyat, ami esetleg nem jutna egyből eszünkbe, amikor új kreatív kihívásokat keresünk. üvegfestés, ólomüveg kép, gyurmázás, gyurma ékszer, agyagozás, szobrászkodás, kerámiafestés, kollázskészítés, formázás, qirling, szövés, kosárfonás, kavicsfestés, zen-firkálás, gyöngyfűzés, cukorvirágok készítése, batikolás, selyemfestés… és sokan mások.

#Kreatív működés, tudatosság, Flow, Mindfulness, alkotás, Kreatív Intelligencia témában további írásokat, kutatás összefoglalókat, információkat találsz a blogban.